onsdag 14 juli 2010

Del #1 - Kinesiska pengar



Innan Björnen åkte till Kina, hade folk berättat att Kina var ett korrupt land. Björnen visste inte riktigt vad detta betydde men förstod att det hade något med pengar att göra. Så Björnen tänkte att han borde växla in några svenska tusenlappar mot kinesiska tusenlappar för säkerhets skull. Men när Björnen skulle växla fick han reda på att det inte fanns några kinesiska tusenlappar, utan hundralappar var det högsta som fanns. Björnen tänkte att de förmodligen inte uppfunnit den tredje nollan ännu och blev glatt överraskad när han fick en hel massa sedlar istället för några få.



Väl i Kina lärde sig Björnen att den leende gubben på sedlarna vad en man vid namn Mao Zedong och att sedlarna var röda för att kineserna älskar färgen rött. Han fick också lära sig att många kineser försöker tillverka sina egna leende gubbar i rött.



För att räkna alla 100-lappar, samt skilja på de egentillverkade gubbarna och de riktiga har alla i affärer i Kina en räknemaskin. Björnen la snabbt märke till att vissa maskiner pratar och säger konstiga saker medan de äter sedlar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar