fredag 23 juli 2010

Del #34 - FastighetsmarknadenDen här bilden plåtade Björnen från sitt fönster i stadsdelen Pudong cirka 21.00 på kvällen. Anledningen till att det lyser i så få av fönstren är inte att kineserna älskar att gå ut och käka sent, eller att de försöker spara in på elräkningen. Saken är den att många av lägenheterna är obebodda.

I landet med tvåsiffrig tillväxt har fastigheter visat sig vara den säkraste investeringen, så har du inte pengar till ett helt hus investerar du helt enkelt i en eller flera lägenheter i ett centralt område så som Pudong. Och eftersom kineserna antingen inte fattat vinken med andrahandsuthyrning och/eller inte vill att någon främling ska bo i deras investering väljer de hellre att lägenheten står tom i väntan på bättre tider.

Och bättre tider i Kina behöver inte betyda vanlig hederlig försäljning. Det kan även betyda utköp vid rivning av fastigheten vilket sker relativt frekvent i de mest exploraterade områdena. För att maximera vinsten vid en eventuell rivning, då byggherrarna måste köpa ut de inneboende, behöver så många som möjligt vara folkbokförda på lägenheten. Det är därför inte ovanligt att upp till 16 kineser är folkbokförda på en tom lägenhet på bästa adress.

Välkommen till framtiden, säger Björnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar