fredag 16 juli 2010

Del #11 - Kejserlig mat



Innan avfärd från Peking ville Björnens inflytelserika vänner inom "räkindustrin" bjuda på kejserlig lunch - bokstavligt talat. Därför skjutsades Björnen till den ansedda restaurangen Bai Jia Da Yuan. Mer kinesiskt än så här blir det inte ens i Las Vegas, tänkte Björnen vid en första anblick.



Här avnjöts den kejserliga lunchen i en kejserlig paviljong i mitten av en kejserlig guldfiskdamm. Björnen noterade att det kejserliga tjänstefolket hälsade som sig bör, flickorna neg och höll upp sin sidennäsduk och alla pojkarna knöt den ena näven i den andra och bugade – precis som i de kung-fu filmer Björnen sett.



Här serverades Björnen bland annat Kejserliga Kinas svar på Kobébiff: torkad och sesammarinerat oxkött från kor som betat örtväxter och haft det allmänt gött på över 4000 meters höjd.







Det bjöds även på sjögurka, gurkblommor, rökta musslor, strimlade grisöron och andra delikatesser från den kejserliga guldåldern. Paradrätten Europeisk oxfilé med vitlök och chili ansågs förmodligen lite mer exklusiv förr i tiden.





Björnen gillar inte klyschan "det var bättre förr" men erkänner att det finns tillfällen då det verkar stämma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar