måndag 19 juli 2010

Del #21 - Ayi

Ayi betyder ungefär moster på kinesiska. En ayi är i regel en kinesisk eller filippinsk kvinna som hjälper till med hemmet i Kina: de städar, diskar (utan maskin), passar barnen, går ärenden, handlar, tvättar (med maskin) och lagar utsökt mat. Till skillnad från många andra asiatiska länder är det lika vanligt bland kineser som bland västerlänningarna som bor här.



Men varför nöja sig med en? Björnen såg snabbt till att fixa tre kompletterande ayi, från vänster på bilden: Lill-moster (för hon är yngst), Städ-moster (för hon städar bäst) och Tjock-moster (för att hon har störst huvud). Björnens mostrar är fnittriga och flamsiga, men av någon anledning blir de väldigt allvarliga när det är dags för fotografering. De försöker nog bara se proffsiga ut, tänker Björnen.

Hemma i Sverige ser man ner på hushållsnära tjänster men här är ayi ett relativt eftertraktat jobb. Speciellt populärt är det självklart att vara ayi åt västerlänningar så som Björnen. En ayi kostar vanligtvis 300-500 sek/mån och kommer då 3 gånger i veckan. Eftersom en ayi kan ta hand om två eller flera hushåll parallellt tjänar de oftast bättre än medelklasskineserna.

Björnen kan inte tänka sig leva utan ayi länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar